Medische pigmentatie omvat alle pigmentaties die niet vallen onder de cosmetische behandelingen, zoals inkleuren van littekens en vitiligo (pigmentloze plekken), pigmenteren van tepel en tepelhof (areola), creëren van een nieuwe liplijn bij verbranding of een schisis (hazenlip).

Inkleuren van littekens en vitiligo

Zowel bij vitiligo als bij littekens wordt een pigment gekozen dat je eigen huidskleur zoveel mogelijk benadert.
Een litteken moet minimaal een jaar oud zijn en wit of rose van kleur om het te kunnen behandelen. Belangrijk is je te realiseren dat het alleen mogelijk is lichte plekken donkerder te maken. Aan donkere plekken kan helaas niets gedaan worden.

Littekens die in aanmerking komen om te worden behandeld met permanente make-up:

  • littekens, na val, beschadiging of operatie
  • acnelittekens
  • kale plekken tussen het hoofdhaar of na haartransplantatie
  • na borstverkleining, bijv. de witte rand rond de tepel
  • littekens na verbranding van de huid

Verharde littekens en oude brandwonden kunnen ook gevoelloos zijn. De huid bevat nauwelijks tot geen bloedvaatjes en voelt strak en trekkerig aan. Oude brandwonden voelen vaak ‘plastic-achtig’ aan. Door het inbrengen van een serum ontstaan nieuwe bloedvaatjes in het aangetaste gebied. Hierdoor voelt het litteken of de oude brandwond soepeler aan en wordt het minder zichtbaar. Indien nodig, kunnen deze gebieden ook met pigment ingekleurd worden. De kosten voor het inkleuren van littekens en vitiligo kun je vinden in de tarieven.

Tepel en tepelhof (areola) pigmentatie

Voor vrouwen die te maken hebben gehad met borstkanker, een amputatie en een reconstructie van de borst, is het mogelijk een tepel en tepelhof te creëren. Door te spelen met licht en donker en verschillende kleuren ontstaat een 3D-effect en is de tepel nauwelijks van echt te onderscheiden. Bij eenzijdige pigmentatie wordt de bestaande tepel zo goed mogelijk nagemaakt op de gereconstrueerde borst. Als er aan beide zijden een tepel ontbreekt, kunnen we samen overleggen over de gewenste kleur en vorm.

Lipreconstructie bij onder andere schisis (hazenlip)

Hoewel een hazenlip op jonge leeftijd operationeel wordt hersteld, krijgt de bovenlip niet altijd de gewenste, natuurlijke vorm. Met behulp van medische pigmentatie kan de lip symmetrisch worden gemaakt. Daarnaast kan ik littekens ter plaatse soepeler en minder zichtbaar maken door het inbrengen van een serum. Dit serum breng ik op dezelfde manier in de huid als het pigment. De kosten voor medische pigmentatie worden onder bepaalde voorwaarden door een aantal zorgverzekeraars vergoed. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de soort verzekering die je hebt afgesloten. Vraag je zorgverzekeraar naar deze voorwaarden en of jij hiervoor verzekerd bent. Voor de kosten zie tarieven permanente make-up lippen.

Microhaarpigmentatie

Dit is een mooie oplossing voor mensen die kale plekken op hun hoofdhuid hebben, zoals bij alopecia areata (= pleksgewijze kaalheid van de behaarde hoofdhuid). Door kleine stipjes aan te brengen met pigment lijkt het alsof het haar is geschoren. Je ziet als het ware stoppeltjes